Kreativitetskurs

För ett tag sen började jag gå en webbaserad kreativitetskurs som formgivaren Hanna Wendelbo gjort. Kursen är till för att öva upp sin kreativitet och du kan ta det lite i taget, i din egen takt, precis som jag gillar.

I kursen går Hanna igenom olika material och tekniker med tillhörande övningar. Bland annat får du prova på akvarell, bläck och gouache.

Kaktusarna på bilden är målade med flytande bläck. Till alla kaktusar har jag använt en och samma färg, men med olika mycket vatten. Ganska fascinerande hur många olika nyanser det går att få fram. Några av materialen och teknikerna i kursen var helt nya för mig, andra har jag provat på innan, men det är verkligen kul att experimentera och prova sig fram.

Idag testade jag reservage, som är en teknik där du får tänka lite tvärtom. Du använder en maskeringsvätska för att behålla vita linjer eller ytor. Du målar t ex konturerna av ett motiv med maskeringsvätskan, låter den torka och målar sen med antingen akvarell eller bläck på motivet. När färgen torkat gnuggar eller suddar du bort maskeringsvätskan och får fram skarpa vita linjer. Riktigt roligt!

Jag målade med akvarell efter att maskeringsvätskan, som finns både som vit och ljusblå, torkat. På första bilden här under syns blyertsstreck och en svag ljusblå linje.

Här är konturlinjerna bortsuddade! Tjusigt, eller hur?

Det här var verkligen en rolig teknik. För mig som inte är så van vid att måla med akvarell och gillar perfektion är detta toppen! Ska verkligen utforska reservage-tekniken vidare. Länk till kursen hittar du här.

Jag testade även att göra en ananas 🙂

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.